Διακοπές στην Σέριφο

Οι παραλίες του νησιού ξεπερνούν τις 70 και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Μερικές από αυτές είναι τα Λιβαδάκια, Καλό Αμπέλι, Βαγιά, Γάνεμα, Κουταλάς, Μέγα Λιβάδι, Συκαμιά, Πλατύς Γιαλός, Αι Γιάννης, Ψιλή Άμμος, Αγ Σώστης, Λία.

Σε μικρή απόσταση από το Λιβάδι βρίσκεται η Χώρα, πρωτεύουσα της Σερίφου, η οποία αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος τόσο για τα αξιοθέατα (όπως το μνημείο Ηρώο Πεσόντων, το υπαίθριο θέατρο, την Κάτω Πιάτσα με την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, το πλυσταριό, τους Μύλους, τη Πάνω Πιάτσα με το νεοκλασικό δημαρχείο, το ενετικό κάστρο), όσο και για το λαογραφικό μουσείο και την αρχαιολογική συλλογή.

Τόσο στη Χώρα όσο και στο Λιβάδι υπάρχουν μαγαζιά με τουριστικά είδη, μίνι μάρκετ, φούρνοι, καθώς και μαγαζιά στα οποία μπορείτε να διασκεδάσετε τις βραδινές ώρες.

Ξεχωριστά, ο κάθε ένας οικισμός έχει τη δική του ιστορία με αποκορύφωμα το Μέγα Λιβάδι και τα επιβλητικά απομεινάρια της εποχής της εκμετάλλευσης των Μεταλλείων και το νεοκλασικό διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων. Στη περιοχή βρίσκεται και το κτήριο της έκθεσης πετρωμάτων και μεταλλευτικών εργαλείων.
Ανάμεσα στην Χώρα και το Λιβάδι βρίσκεται ένα ιδιαίτερο μνημείο του νησιού: ο Άσπρος Πύργος (χρονολογείται περί τον 4ο αιώνα π.Χ.).

Η Σέριφος έχει περισσότερες από 116 εκκλησίες, αρκετές από τις οποίες είναι αναπαλαιωμένες βυζαντινές εκκλησίες, άλλες είναι χτισμένες σε απόμερα μέρη και άλλες μέσα στους οικισμούς, περιμένοντας τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει. Η Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας της Ακρωτηριανής, βρίσκεται στο τέλος ενός σύντομου χωματόδρομου 4χλμ. που ξεκινάει από το δρόμο προς το Μέγα Λιβάδι. Αξίζει να φτάσετε μέχρι το τέλος της διαδρομής καθώς λίγο πιο πέρα δεσπόζει ο Ψαρόπυργος ή Θρόνος του Κύκλωπα. Η μονή των Ταξιαρχών βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι ανδρικό μοναστήρι. Χτίστηκε το 1572, και το 1617 στους χώρους της ιδρύθηκε αλληλοδιδαχτικό σχολείο που είχε στην κατοχή του πολλά ενετικά κτήματα και μεγάλο πλούτο. Το κτίριο της έχει φρουριακό χαρακτήρα και είναι κατασκευασμένο σε ψηλό περίβολο.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν μονοπάτια στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε και να δείτε αξιοθέατα που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς, όπως ο Θόλος, το Κάστρο της Γριάς, ο Φάρος, ο Ψαρόπυργος και η σπηλιά του Κύκλωπα.

Στο Λιβάδι, λειτουργεί από το 2003 σχολή αυτοδυτών, όπως και επιχειρήσεις ενοικίασης μικρών σκαφών.

Η Σέριφος στην μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία στη Σέριφο κατέληξε το κουτί, στο οποίο ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος είχε κλείσει την κόρη του Δανάη με τον μικρό γιο της Περσέα, για να εξαφανιστούν. Εκεί μεγάλωσε ο Περσέας. Όταν μεγάλωσε, ο βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης τον έπεισε να του φέρει την κεφαλή της Μέδουσας, μιας από τις τρεις Γοργόνες, που όποιος την έβλεπε κατά πρόσωπο απολιθωνόταν. Ο Περσέας με τη βοήθεια των θεών θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει στη Σέριφο. Στο μεταξύ ο Πολυδέκτης είχε αποπειραθεί να βιάσει τη Δανάη και αυτή για να προστατευτεί είχε καταφύγει σε έναν ναό. Για να εκδικηθεί ο Περσέας, έδειξε στον Πολυδέκτη το τρόπαιό του και εκείνος απολιθώθηκε. Από αρχαίες μαρτυρίες είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Σερίφου λάτρευαν τον Περσέα.

Πανηγύρια στη Σέριφο
 • Της Αγίας Ειρήνης στον Κουταλά στις 5 Μαΐου
 • Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου
 • Άγιοι Ανάργυροι στην Καλαβράτσενα και στην Γαλανή στις 1 Ιουλίου
 • Του Προφήτη Ηλία στα Βουνιά και στο Ξερό χωριό στις 20 Ιουλίου
 • Της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Χώρα και Κουντούρα Γαλανής στις 26 Ιουλίου
 • Του Σωτήρος στο Καλό Αμπέλι και στον Πύργο στις 6 Αυγούστου
 • Η Παναγιά στο Ράμο και τους Σκοπούς στις 15 Αυγούστου
 • Παναγιά στον Πύργο στις 16 Αυγούστου
 • Παναγιά η Μηλιανή στις 23 Αυγούστου
 • Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Σκλαβογιάννη στις 29 Αυγούστου
 • Άγιος Σώστης στην ομώνυμη παραλία στις 7 Σεπτεμβρίου
 • Παναγιά στο Βουνό στον παλιό Αβεσαλό στις 8 Σεπτεμβρίου
 • Αγία Θέκλα στο Σκλαβογιάννη στις 24 Σεπτεμβρίου